In 2021 hebben we samen de laatste ikgroenhet-plantdagen kunnen realiseren!
In verband met de corona-maatregelen in Nederland moesten we onze aanpak wel wat aanpassen, maar het is gelukt!
De verschillende inloopavonden, huis&tuinbezoeken, ontwerpen en gezamenlijke ikgroenhet - plantdagen zijn nu afgerond.
Op 5 juni 2021 hebben we met 60 mensen, veel bewoners, maar ook projectteamleden, partners en de wethouder de ikgroenhet-plantdag in Ubach over Worms - noord gehouden. Met gepaste onderlinge afstand, genoeg ventilatie, ontsmetting, handschoenen, eigen waterflesjes en veel buiten zijn hebben we 25 tuinen (18 voortuinen, 7 geveltuinen, in totaal 510 m2 groen) aangeplant.
Op 26 juni 2021 hebben we de ikgroenhet - inhaalplantdag in Nieuwenhagen en Ubach over Worms (beide wijken liggen in Landgraaf) georganiseerd. "Het elkaar als buurtbewoners ontmoeten en samen meehelpen" was heel welkom in Corona-tijden, de sfeer zat er goed in. Op één dag is er 285 m2 groen in 20 tuintjes aangeplant, onder anderen bij de basisschool in de buurt, met de hulp van 61 mensen en een team van schoolkinderen. En dit allemaal bij mensen die verhinderd waren op de eerste tuinplantdag in hun wijk of die ikgroenhet pas later hadden ontdekt en nu op het inhaalfestival wel mee konden doen. Het ziet er weer geweldig uit.
Op deze manier hebben we inmiddels alle wijken en buurten van de gemeente Landgraaf 2x bereikt!
Na de zomer vond op 11 september 2021 dan eindelijk ook de langverwachte en kleinschalige ikgroenhet - plantdag in Eygelshoven en Kerkrade plaats. Samen met Wonen Limburg en de buurtbewoners vergroenden we 5 tuintjes en 2 buurtfragmenten. Zo werd bijvoorbeeld de aanplant van vele meters groene hagen in het dorp voorbereid en werd met de gemeente Kerkrade en bewoners van het Burgemeester Dohmenpleintje vergroend. Totaal werd 350 m2 nieuw groen gerealiseerd op deze laatste ikgroenhet-plantdag.
In totaal heeft ikgroenhet in de jaren 2018 - 2021 meer dan 250 groene voortuinen, geveltuinen en buurtfragmenten opgeleverd! We ronden ikgroenhet af met een reünie, eind-manifestatie en IBA-dansvoorstelling op de trappen van de Wilhelminaberg op zaterdag 2 april 2022. Maar... omdat er die dag sneeuw lag en vrieskou was, wordt de laatste plant-actie onderaan de Wilhelminaberg uitgesteld en uitgevoerd op zaterdag 23 april 2022, tijdens het IBA-weekend. Bericht volgt!
De landelijke Steenbreektrofee 2021 is door ikgroenhet gewonnen. De jury was zeer onder de indruk van de professionele aanpak, de samenwerkingsorganisatie, de grote schaal en > 250 groene tuinen die, samen met heel veel inwoners van Parkstad, zijn gemaakt!
Het projectteam
Vanwege de corona-maatregelen in Nederland konden de in voorjaar 2020 geplande activiteiten (zoals inloopavonden, huisbezoeken, ikgroenhet - plantdagen niet plaatsvinden. We zijn begin juli weer opgestart, met tuinbezoeken in (een deel van) Ubach over Worms.
Op zaterdag 5 september 2020 hebben we met 65 mensen, waaronder veel bewoners, maar ook projectteamleden, partners, wethouder en twee gedeputeerden eindelijk weer een ikgroenhet-plantdag kunnen houden. Met gepaste onderlinge afstand, genoeg ventilatie, ontsmetting, handschoenen, eigen waterflesjes en veel buiten zijn in de 25 tuinen. Zon, plantjes, lunch en blije mensen. Coronaproof!
Op zaterdag 3 oktober 2020 hebben we de ikgroenhet - plantdag in Ubach-over-Worms-zuid gedaan. Dit moest, vanwege aangescherpte Corona-regels, plaatsvinden in een aangepaste vorm. Namelijk: de 68 bewoners bleven thuis en de ikgroenhet-mensen waren allen ingedeeld in mini-teams die met eigen vervoer op weg gingen naar de tuinen. Om daar, alleen samen met de tuinbezitters (dus zonder hulp van buren of omwonenden), de eigen voortuin of eigen geveltuin aan te planten. Met deze aanpassing is de sociale ontmoeting en "het elkaar als buurtbewoners ontmoeten en meehelpen" mindermakkelijk en dat is jammer. Het was ook keihard werken voor ons team, dit keer geen motto "vele handen maken licht werk". Toch is het gelukt om op één dag 47 tuintjes (!) te vergroenen. In het opgeknapte centrum van Waubach en aan de Brugstraat in Rimburg werden veel kleine geveltuinen, die dicht bij elkaar liggen en samen het hele straatbeeld veranderen, gerealiseerd. Het ziet er geweldig uit... dit maakt echt verschil!
Onderstaande kerst- en nieuwjaarswenskaart laat zien welke resultaten we in 2019 samen hebben behaald.
Bijvoorbeeld: maar liefst 99 tuinen, 17 buurtfragmenten zijn vergroend en ruim 250 buurtbewoners hebben geholpen.
Samen hebben we grote aantallen vaste planten, heesters, haagplanten, klimplanten en bollen geplant.
Iedere tuin is gemarkeerd met een ikgroenhet-stoeptegel in de stoep en een sierelement (egel, vogel, vlinder of muurhaak) in de tuin.
In 2020 gaat het projectteam van ikgroenhet nog een jaar lang door! Want: we gaan voor groen, groener, groenst....
Op naar een net zo succesvol 2020... dan halen we de gestelde projectdoelen met gemak!
september 2018
Het verder vergroenen van Parkstad Limburg kan beginnen!
Project ikgroenhet* helpt buurtbewoners bij het vergroenen van hun voortuin en bij het verbeteren en adopteren van openbaar groen in hun omgeving. Na de uitvoering van een pilot in het Eikske in Landgraaf hebben de gemeente Landgraaf, de gemeente Heerlen, Wonen Limburg, IBA Parkstad en de provincie Limburg de handen ineengeslagen om het project breder op te pakken. Deze partijen gaan samen met bewoners en woningcorporaties, maar ook met verenigingen, ondernemers, scholen en natuurorganisaties verschillende buurten in Parkstad vergroenen.
ikgroenhet = samen de handen uit de mouwen, tuinplannen maken, tegels of stenen eruit halen en tijdens tuinfestivals in de buurten met het team ikgroenhet en de andere tuindeelnemers alle planten erin zetten. Een stoeptegel en sierelement markeren de tuin.
Het is gezellig om samen te werken met buurtbewoners en professionals en elkaar te leren kennen op de tuinfestivals!
Van najaar 2018 tot en met eind 2020 is team ikgroenhet aan de slag in Landgraaf, Heerlen en Kerkrade-Noord. Als eerste wordt de wijk Schaesberg-midden vergroend. Het doel is om 200 nieuwe groene sterren op de kaart te zetten. Zo kan Parkstad, vanuit Park Gravenrode als het ‘groene hart’, langzaam verder vergroenen tot een groener, socialer, gezonder, kwalitatief en economisch waardevoller leefgebied. Met als motto... ‘De Amazone begint in je eigen voortuin!’.
Een groene tuin en een groene openbare ruimte hebben vele voordelen. Tuinieren is gezond, groen zuivert de lucht, houdt water vast, is belangrijk voor dieren en voor de biodiversiteit en voorkomt verhitting. Tijdens de hittegolven van afgelopen zomers heeft iedereen kunnen ervaren hoe belangrijk verkoeling in de woonomgeving is. Met ikgroenhet laten we zien dat een groene tuin een prima alternatief is voor de tegeltuin of de grindtuin. Ook stimuleert ikgroenhet onderlinge ontmoeting en inspiratie tussen buurtbewoners, met als doel een sociaal duurzame buurt. We willen de tuindeelnemers en alle inwoners van Parkstad Limburg groen inspireren.
Op 25 september 2018 vindt het officiële startmoment van ikgroenhet 2018-2020 plaats in buurthuis Onger Os, Haesenplein 1 (Haesenstraat) Landgraaf. Van 16:00-19:30 uur zijn bewoners van Schaesberg-midden welkom om informatie over het ikgroenhet-project te krijgen of tuinideeën te bespreken. Om 18:00 uur zullen gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen (Sociale agenda Limburg 2025, burgerparticipatie en leefbaarheid) en de Landgraafse wethouder Marlies Dreissen (ruimtelijke ordening en openbare ruimte) gezamenlijk op bijzondere wijze het startsein geven voor de verdere vergroening van Parkstad Limburg.
Voor meer informatie kunt u kijken op www.ikgroenhet.nl of een e-mail sturen naar ikgroenhet@bureauverbeek.nl.
Een filmpje met twee deelnemers in de hoofdrol vindt u via: www.iba-parkstad.nl/stories/mensen-maken-iba-joyce-vergroent-de-wijk
* ikgroenhet is een initiatief van Jeroen Verbeek (bureau VERBEEK landschapsarchitectuur / ecologie / stedelijk ontwerp), Doenja Urlings (Jadoen advies – organisatie – ontwerp) en Mathieu Bruls (bv Mathieu Bruls architect) dat in 2014 op de agenda is gezet als projectvoorstel in het kader van de open oproep van IBA Parkstad.
Meer weten? Neem contact op met team ikgroenhet:
- Gemeente Landgraaf
- Gemeente Heerlen
- Gemeente Kerkrade
- Wonen Limburg
- Heem Wonen
- Welsun
- IBA Parkstad
- Provincie Limburg
- bureau VERBEEK landschapsarchitectuur / ecologie / stedelijk ontwerp
- Jadoen advies + organisatie + ontwerp
De strip hiernaast geeft aan hoe we een ikgroenhet - project in de wijk aanpakken. In stappen maken we project ikgroenhet bekend bij de inwoners en zorgen we dat we zelf een beeld hebben van het gebied. Samen met de gemeente (en eventuele andere partners) bereiden we in werkgroepbijeenkomsten de inloopavond voor geïnteresseerde inwoners voor.
Uit de gesprekken met geïnteresseerden vormt zich een concept-deelnemerslijst. We maken een kort document van iedere aangemelde plek en laten daarna de gemeente (soms samen met de woningcorporatie) beoordelen of de (gevel-)tuinen en buurtfragmenten voldoen aan de vergroeningsdoelen van ikgroenhet. Bij een 'JA' volgt een huisbezoek en maken we in goed overleg met de bewoners een passend tuinontwerp. Sommige ideeën komen op de reservelijst terecht. Tuinen met te weinig 'groene winst' of te weinig 'draagvlak of inzet van bewoners' vallen helaas af. Als mensen aangeven door omstandigheden niet mee te kunnen in de datumplanning van ikgroenhet, dan kunnen zij alsnog meedoen aan het jaarlijkse inhaalfestival.
Na goedkeuring van het ontwerp en een aantal andere keuzes, hebben we de documenten van de deelnemende locaties compleet. Dan starten alle voorbereidende werkzaamheden: opruimen van stenen en grind, grondverbetering, bestellen van planten en het organiseren van de tuinenfestival-dag zelf.
Het vergroenen van stukjes Parkstad is een succes!
Met het project ikgroenhet helpen wij buurtbewoners bij het vergroenen van hun voortuin en bij het verbeteren en adopteren van de
openbare groene ruimte in hun omgeving. Zo leer je elkaar beter kennen en ook dat is een doel van ikgroenhet. Mensen gaan samen de handen uit de mouwen steken, tuinplannen maken,
tegels of kiezelstenen er uit halen en nieuwe planten in de grond planten, water geven en van het groen genieten. Wij vragen vaak om met de buren contact leggen en misschien wel samen de
voortuinen, een rij geveltuintjes of zelfs een groter buurtfragment in de straat aan te planten. Want, je brengt elkaar op (groene) ideeën!
De gemeente helpt mee en doet heel veel van het zware, voorbereidende tuinwerk. Bewoners die deelnemen krijgen een op maat samengesteld, professioneel tuinontwerp met vaste planten en tips
voor het onderhoud. Ze komen naar de zaterdag van het tuinenfestival in hun buurt. Dan werken we samen met iedereen aan het vergroenen van de wijk. Natuurlijk zorgen we voor koffie en
thee bij ontvangst, een gezonde lunch en een diner of borrel nadien. Zo trots als iedereen is na een dag hard werken!
Het is gezellig om samen te zijn met professionals en buurtbewoners en elkaar te ontmoeten op de tuinenfestivals. Sommige gezinnen, kinderen of collega's van de gemeente worden zo
enthousiast dat ze vaker komen meehelpen!
Team ikgroenhet (waar Jadoen deel van uit maakt) wil samen met bewoners, gemeenten en woningcorporaties, maar ook met verenigingen, ondernemers, onderwijs- en natuurorganisaties verschillende buurten rondom park Gravenrode in Parkstad vergroenen. We brengen groen naar uw tuin, het schoolplein of buurthuis en we genieten er van als u beter contact heeft met uw buurtgenoten.
ikgroenhet gaat er, na twee try outs in 2017, in de IBA-jaren 2019 en 2020 vol voor. Zo komen er steeds meer groene stipjes op de kaart te staan. En gaat Parkstad, vanuit Park Gravenrode als het ‘groene hart’, langzaam verder vergroenen tot een groener, socialer, gezonder, kwalitatief en economisch waardevoller leefgebied. Iedereen is trots, goed groen maakt je happy!
Bedenk tot slot dit... 'De Amazone begint in je eigen voortuin!'
Het herstellen van een vruchtbare samenhang tussen natuur en het menselijk ingrijpen is zeker de collectieve opgave voor deze eeuw. Door de enorme actieradius van onze soort zijn wij het, die de natuur maken of breken, en dus in toenemende mate de regie voeren over ons ‘groen’. Vanaf nu neemt iedereen initiatief om samen een gezonde, sociale, en vruchtbare leefwereld aan te planten en te onderhouden. In onze Parkstad beginnen we in Park Gravenrode en eindigen we in de particuliere voortuin, als zijnde de haarvaatjes van onze groene, maar o zo essentiële doorbloeding.
We poneren, ludiek, groenen als werkwoord, met ook, en vooral, die meest persoonlijke vervoeging...
Park Gravenrode - dat kan beter!
ikgroenhet begint in en rond Park Gravenrode. Na de sluiting van de mijnen is Park Gravenrode uitgegroeid tot een recreatiegebied met een verzameling van waardevolle dag-attracties. Het ontbreekt echter aan een beeldmerk, en dito marketing, van Park Gravenrode als geheel. Oorzaken hiervan zijn onder meer het ontbreken van een verbindende recreatieve infrastructuur, het gebrek aan synergie tussen de attracties en een door (auto)infrastructuur en de bedrijvenzone Dentgenbach steeds meer versnipperd geraakt landschap. Kortom, daar waar Park Gravenrode als groene hart van Parkstad de potentie heeft om in omvang te groeien, lijkt die groei nu afgekneld, mede door te weinig intrinsieke kracht.
ikgroenhet wil Park Gravenrode laten uitgroeien tot een leef-, en recreatief natuurlandschap van internationale allure. Dit door brede maatschappelijke steun en activiteit te werven voor het leggen en creëren van groene verbindingen tot in de haarvaatjes van de omliggende stedelijke milieus, het versterken van de samenhang tussen de attracties onderling en het landschap, het versterken van het karakteristieke beekdalenlandschap, het wegnemen van visuele, ecologische en recreatieve barrières (o.a. vergroenen bedrijventerrein Dentgenbach, slechten infrastructurele barrières) en door verbindingen te leggen naar andere (landschaps)parken zoals het Wormdal en het brongebied van de Anstelerbeek. Project ikgroenhet is op 7 schaalniveaus* vormgegeven, waaronder de (kleinste) schaal van voortuinen en buurtfragmenten in de versteende stadswijken die liggen rondom Park Gravenrode.
Bijzondere aandacht binnen ikgroenhet gaat uit naar het realiseren van routestructuren in de vorm van ‘groene slow traffic routes’ die de ‘hotspots’ van Park Gravenrode met elkaar verbinden. Attracties, landschappen, historische bouwwerken, stedelijke centra en nieuw te creëren binnenstedelijke wildernis zullen op bijzondere alsook sensationele wijze met elkaar worden verbonden, waarmee naast het fysiek toegankelijk maken ook de mentale ontsluiting van het gebied kracht wordt bijgezet.
* Door IBA Parkstad is aan ikgroenhet de projectstatus verleend. Met de opdrachtgevende partners (gemeenten) is daarna het schaalniveau van voortuinen en buurfragmenten en de onderlinge sociale ontmoeting centraal gesteld. ikgroenhet concentreert zich dus in de jaren 2018-2020 op dit ene niveau uit het grotere plan.